Farklı yerlerdeki iki katılımcı, internet aracılığıyla, tarifleri hakkındaki fikirlerini paylaşıp, kullandıkları malzeme ya da o an akıllarına gelen konular üstüne konuşarak aynı anda bir yemek pişirirler.
İki taraf önce sokakların, dükkanların ve insanların yeniden keşfedileceği, tüm şehri kapsayan bir malzeme arayışına başlar.
Proje Türkiye, İran, Almanya, Fransa, Polonya, Romanya, Amerika, Ukrayna ve dünya genelinde daha pek çok yeri, fiziksel ve sanal olarak dolaşmıştır.
Sanal Şef, Türkiye’de, İstanbul’da yaşayan sanatçı ve girişimci
Julie Upmeyer’in projesidir.
Kavramsal Açıklama
Fiziksel dünyada: Yemek
Yemek yemek kişisel bir eylem olsa da, aynı zamanda evrensel ve ortaktır. Yemek yemek bedenimizin dış dünyayla kurduğu en yakın ilişkidir. Günümüzde yemeğe yönelik yaklaşımlar;
• gelenek / bellek
• pazarlama / ağızdan ağza
• milliyetçilik / küreselleşme / bireysellik
gibi etkenlerden nasıl etkilenir?
Yemeğin hazırlanış, yapılış ve dağıtım yöntemleri sürekli değişiyor. Bu değişime hem kişisel tutumumuz, hem de malzemeye ulaşma kolaylığı, ilerlemeler, ithalat / ihracat ve göç etki ediyor. Yemek bir iletişim bir aracı, hediye, kültürel bir farklılık ve benzerliktir.
Sanal dünyada: Teknoloji
İnsan internet aracılığıyla samimi bir deneyimi nasıl yaşar? Sanal bir dünyaya kaçma hissine kapılmadan, uzaktaki biriyle anlamlı bir ilişki kurarak...
İki taraf, Skype, canlı internet televizyonu, ya da diğer işitsel ve görsel bağlantı programları gibi internet teknolojilerinin yardımıyla iletişime geçer. Bu yöntem, fiziksel olarak genellikle zor ve pahalı olan yolculuğun başka bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlasa da, değişim ve diyalog kurmanın zorluklarını çözmeye yetmez. Sanal Şef bu sanal iletişim yöntemlerini sanatsal bir yolla araştırarak paylaşılmış bir deneyimi tasarlar.